Efterhånden som solen går ned, øger den afbøjning, som lyset er udsat for på vej gennem atmosfæren. Den nedre del af solskiven er derfor udsat for en stærkere afbøjning end den øvre. Det får solen til af se "fladtrykt" ud, lige før den møder horisonten.
Når den nedgående sol tilsyneladende skæres i stykker på sin vej ned bag horisonten, så er det et tegn på en eller flere såkaldte temperaturinversioner, hvor solens lys passerer gennem forskellige lag med forskellig temperatur og dermed også forskellig afbøjning. I enkelte tilfælde er effekten så kraftig, at solen nærmest ligner er kinesisk lanterne, hvilket har givet navn til effekten.
Når temperaturforskellene er meget kraftige, kan der til tider opstå et falsk billede, et mirage. Fænomenet kaldes en "modsol". Den meget kraftige effekt afslører sig også ved den mørke linje, der afskærer toppen af det falske billede.
Modsolen "står op" i stedet for at "gå ned". De 3 sidste billeder i serien er det øverste af solen, der er "vendt op" og flyttet op på himlen, selv om den rigtige sol for længst er under horisonten.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar