lørdag den 28. september 2024

Landingspladsen i Løkken

Signalmasten i Løkken blev opsat i 1889. Man kan læse mere om den her: Signalmasten
Når 1 kurv var hejst, skulle bådene komme hjem. Når 2 kurve var hejst, skulle redningsbåden gøre sig klar. Og når alle 3 kurve var hejst, gik redningsbåden ud for at følge bådene ind på stranden.
Pengene var små for fiskerne den gang, og min for længst afdøde nabo fortalte, at han havde flere gange været med til at gå ud for at bjærge redskaber, selv om at der var hejst 2 kurve.
Her ses den med signal kanonen ved siden af sig. Sømærket er ude til venstre i billedet, og landingspladsen er til højre.


Her ses sømærket. Der blev på samme tid som signalmasten opført 23 sømærker langs den jyske vestkyst. De havde alle hver sin egen topudgave, så den søfarende derud fra kunne se, hvor man var.


Det er i vore tider oplyst om natten. Billedet er taget en stjerneklar nat over 45 minutter.


Vandtårnet blev bygget i 1917. Alle disse kendingsmærker var sammen med andre iøjnefaldende mærker gode for fiskerne at tage pejling af. 
Når 2 af dem til den ene side stod ud for hinanden, og 2 andre til den anden side også stod på linje, vidste man, at man lå over en bestemt fiskeplads.


Her ses det hele ude fra havet. Signalmasten står oppe i klitten til venstre for nedkørslen til stranden.



mandag den 23. september 2024

Orange vægmejer

Orange vægmejer Opilio canestrinii er meget almindelig.
Den kan kendes på de lange sorte ben.


Og på øjenhøjen der er hvid. Denne havde mistet det ene ben.


fredag den 13. september 2024

Skagens tilsandede kirke

Skagens tilsandede kirke blev bygget ca. år 1375, men 400 år senere var den stort set begravet i fygesand.
I 1795 gav kongen tilladelse til at nedlægge den, men tårnet skulle blive stående som sømærke. 
Men på grund af lokal modstand skete det først i 1810. Da var den faldet sammen, og noget af den ligger stadig nede i sandet. Andet blev solgt eller genbrugt, så i dag ser man kun tårnet.




Skagens Gren

Skagens Gren eller bare Grenen er det øverste af Danmark. 
Afhængig af vind og strøm vokser den 6 til 8 meter om året med aflejret sand. Ligesom den skifter retning næsten fra dag til dag. Denne dag var der en lille indsø i strandkanten. 
Her ses det også, hvordan Skagerrak og Kattegat møder hinanden. Og det giver en sandrevle langt ud i havet. 
Hvis man vil gå ud til spidsen fra parkeringspladsen, er det en vandretur på ca. 1,5 km. i løst sand. Man kan også blive kørt derud med Sandormen fra forår til efterår.



torsdag den 12. september 2024

Trombidium heterotrichum

Trombidium heterotrichum er en lille jordmide, der kan forveksles med Rød jordmide Trombidium holosericeum, men den her er mindre. Dette er den eneste der indtil nu er fundet i Danmark.
Simon Haarder har kontakt til en ekspert, og med vedkommendes hjælp med brug af morfologiske og molekylære undersøgelser, er den blevet bestemt.