onsdag den 20. marts 2013

Forårsjævndøgn

Det er i dag forårsjævndøgn.
Det betyder, at dag og nat er lige lange, da solens vandring på himlen bliver længere, og den kommer højere op.
Det kan se, hvis man tager et billede, der varer lige fra vintersolhverv, der er årets korteste dag, og til nu.


SENESTE NYT: Det sidste halve års vandring kan ses her: http://krestenhansen.blogspot.dk/2013/06/solen-har-toppet.html

Og hvordan laves det så?

Jo, det laves med et såkaldt pinhole kamera.
Et pinhole kamera består i alt sin enkelthed af en beholder med et hul i siden og et stykke fotopapir inden i. Det kan bruges til at tage billeder med meget lang åbningstid, og her er solens gang hen over himlen et oplagt motiv. I det tilfælde kaldes det så for en solargraph.

Som beholder kan alt i princippet bruges, men en tom øldåse er meget anvendelig. Gerne en af de store, den er sjovere at tømme, og den kan give et større billede. Og så er den lavet af aluminium, der kan holde til at være ude i alt slags vejr. Og det er nemt at arbejde med.

Skær toppen af dåsen og fjern de grater, der kommer.
Med en nål laver man nu et hul i siden af dåsen. Brug en pind inde i dåsen som underlag, så bliver den ikke bulet, og nålen går nemt igennem. Hullet må ikke være særlig stort, kun ca. 0,2 mm. Det svarer til spidsen af en synål eller diameteren på en synål nr. 10, tror jeg. Hullet vil få nogle grater indvendigt, og de skal fjernes med fint sandpapir. Men herved kommer der grater indvendigt i hullet, så her må nålen forsigtigt tages i brug igen. Kontroller med en lup at kanten i hullet er helt rent.
Når man vælger, hvor man vil have hullet, er det meget vigtigt at huske, at motivet står på hovedet inde i dåsen. D.v.s. hvis man vil have et motiv af solen højt på himlen med kun lidt landskab, skal hullet placeres højt på dåsen.

Dæk derefter hullet indvendigt med et stykke tape og giv bunden og siden hvor hullet sidder 2 gange sort spaymaling. Husk at fjerne tapen efter den er malet færdig.
Og nu vi er ved at arbejde med tape så sæt et stykke isolertape på hullet udvendigt. Det virker som lukker og skal først fjernes, når dåsen er monteret.

Lav nu et låg, der passer til at sætte på dåsen. Det laves i kraftig sort papir, der kan købes hos boghandleren. En strimmel med en ombukket kant med et rundt stykke tapet ovenpå er fint.

Så kommer vi til papiret. Det skal IKKE være det, man printer sine digitale billeder på, men det fotopapir vi i gamle dage brugte i mørkekammeret, når vi skulle lave billeder. Når jeg arbejder med det, gør jeg det om aftenen i et mørkt værelse med en rød pære. En cykel baglygte kan også bruges. Papiret er ikke ekstremt lysfølsomt. Et dunkelt værelse vil kortvarigt også være OK.
Det kan være lidt svært at finde fotopapir i dag. De fleste fotohandlere har det ikke hjemme, men de kan godt skaffe det, og så tror de, det er guld, de sælger. Jeg fandt en dansk forretning, der sælger det på nettet til en fornuftig pris. Jeg vil ikke reklamere, men send mig en mail, og jeg sender adressen.

Papiret skal være mat eller halvmat – satin, og det må ikke være farve papir. Det skal være sort/hvid. Jeg bruger en størrelse, der hedder 17,8x24 cm. Ud af et stykke papir kan jeg skære et stykke til en lille og et til en stor dåse.
Put papiret ned i dåsen så det dækker hele overfladen undtagen ca. 1 cm. ud for hullet. Husk at vende det rigtigt. Jeg fæstner det foroven med et lille stykke isolertape i hvert hjørne, så det holder sig fast og tæt til væggen.

Nu er det på med låget og i gang med gaffatapen. Og her kan man kun bruge for lidt. Jeg bruger rigtig meget på kryds og tværs for at være helt sikker på, at den er tæt. Det gør jeg også, når jeg sætter den op, og for en sikkerheds skyld får den også en strip, så den kan sidde helt stille. Husk at fjerne tapen fra hullet.

Når man henter dåsen ind igen, skal man lige huske at sætte en ny lukker/isolertape for hullet.

Det rigtig smarte kommer, når man skal fremkalde sit billede. Ikke noget med diverse bade. Her skal kun bruges en computer og en scanner.
Indstil scanneren til 600 DPI og farvebillede. Giv så fotopapiret nede i dåsen 5 sekunder med en hårtørrer for at fjerne evt. kondens og scan det derefter. Det kan det godt holde til, men gem det straks væk bagefter et lystæt sted.

Nu åbner man et billede redigeringsprogram og spejlvender farverne, det er det, der også hedder invert.
Og så er billedet er færdigt.

Jeg ved ikke, om det lyder omstændeligt, men det er ret simpelt og enkelt at gå i gang med.Tak for alle de pæne kommentarer.
Frits spørger, hvordan farverne fremkommer.
Billedet er ikke fremkaldt i diverse bade. Fotopapiret er kun scannet, som jeg også skriver ovenfor, hvorefter farverne er vendt i et billed behandlingsprogram. Derfor bliver de mørke striber, som solen har tegnet, lyse. Solen har også belyst hele papiret lidt indirekte - derfor den brune farve. Og den modsatte farve af den brune er blå. Nogle dage har solen jo ikke skinnet på grund af skyer, der har været dage med spredte skyer, eller solen har skinnet sløret gennem et let skydække. Derfor de forskellige farver og mønstre. Og de to hvide pletter er hvor tapen sad. Her fik papiret slet intet lys, men de er skåret væk i det færdige billede.
Billedet er, udover at farverne er vendt, ikke efterbehandlet.

Her er det originale indscannede billede:


13 kommentarer:

 1. Hej Kresten
  Det må jeg prøve med mine børnebørn. Selv har jeg et nøglehul mod øst i døren til mit badeværelse. Hullet danner et billede af solen på et skab ca 1.5 m fra døren. Der følger jeg fra ca 7. april til 20. april solens højde kl 8 (sommertid). Med kalibrering kan jeg se dato og tid +- ca 10 sekunder. Morsomt at der findes mennesker med samme tilbøjeligheder.
  Aholm at webspeed dot dk

  SvarSlet
 2. Skønt forsøg! Jeg er natur og tekniklærer og overvejer at lave det som projekt næste år - omend dele af det (øldåsetømningen) nok må henregnes som forberedelsestid :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Samme her, tænker også på alt det man kan lægge ind i det både i fysik og natur og teknik. Skøn ide, tak!

   Slet
 3. Her i Frederiksværk har vi en skulptur på torvet med et hul direkte mod syd så solen rammer en linie af granitfliser kl. 12 hver dag med deraf flg. forskydning gennem året.

  SvarSlet
 4. Hej Kresten
  Supersejt og enkelt - er imponeret! Og nød dit flotte billede på DMI! Hvis jeg kan finde ud af det, vil jeg prøve det efter.

  vh Brigitte

  SvarSlet
 5. fantastisk ide. Tak for den udførlige opskrift.

  SvarSlet
 6. Det er simpelthen god stil!!!
  Enkle remedier og elementær fysik fra før vores barndom, og godt med gaffatape, omsat til vor tidsalder. Og et helt uventet resultat. Fedt!

  MVH
  Jan - der fik gode karakterer i fysik

  SvarSlet
 7. Det undrer mig, at man ser sporene som lyse og farvede -- og med de varmeste farver ved jævndøgn. Du skriver, at det er sort/hvidt papir, du bruger.
  Jeg har selv en gang arbejdet i mørkekammer som amatør -- også med sort/hvidt papir og tilsvarende film, men ved normal fremkaldelse bliver lyssporene jo mørke. Jeg ved godt, at man kan omvendefremkalde ved først at fremkalde, opløse billedet og derefter fremkalde det der er tilbage på emulsionen, men det forklarer ikke farverne på dit billede. Har du omvendt billedet elektronisk og efterbehandlet det i et billedbehandlingsprogram for at få det positive billede og få farver på?

  SvarSlet
 8. Hvorfor fixerer du ikke billedet, så det kan tåle lys bagefter? Din papirleverandør kan vel også skaffe fixer. (De dage, hvor man kunne købe natriumthiosulfat i Matas er vel forbi.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg selvfølgelig også gøre, men jeg har det jo som en fil, så jeg finder det ikke nødvendigt.
   Mvh Kresten

   Slet